Janne J. M. Muhonen Tositarkoituksella

Roope Ankka ja työehtolainsäädäntö

Aku Ankka, kaikkien varsin hyvin tuntema ankkalinnalainen puolisukeltaja ja matalapalkkatyöläinen, työskentelee äitinsä veljelle, Roope Ankalle, hänen finanssi-imperiuminsa pääkonttorissa kolikonkiillottajana sekä sekatyömiehenä. Roopella on tapana käyttää päivittäisenä ja jopa rutiininomaisena palautteenantometodina väkivaltaa, esim. kuristamista ja takalistoon potkimista, aiheuttaen näin Akulle silminnähtävää fyysistä kipua - puhumattakaan häpeästä työkavereiden silmissä.

Kipua lisää olennaisesti potkun vastaanottajan kaatuminen kovalle alustalle leukaperä edellä. Akusta alkoi vähitellen, iltapäivälehtiä luettuaan, tuntua siltä, että hänen kokemansa kohtelu täyttää paljon tapetilla olleen työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit.

Eräänä tällaisena kertana Aku ei tyytynytkään nielemään kohtaloaan palaamalla työnsä ääreen nöyrästi laahustaen. Hän vallan suivaantui ja pyysi pitää lakisääteisen kahvitauon. Vaatimuksensa pantiksi Aku nouti taukotilan seinältä tiivistelmän työehtosopimuksesta.

Aku marssi eteisaulan kolikkopuhelimeen soittamaan ammattiliittoon tiedustellakseen, mitä mieltä siellä oltaisiin hänen kokemuksistaan. Ammattiliitossa oltiin Akun kanssa yhtä mieltä siitä, että Roope Ankka oli syyllistynyt useita kertoja esimiesasemansa väärinkäyttöön sekä lievään pahoinpitelyyn. Roope yritti ratkaista asian välimiesmenettelyllä, mutta Aku pysyi lujana pääluottamusmiehen ja ammattiliiton juristin tuella.

Asia eteni lopulta käräjille saakka Roopen vastaanhangoittelun vuoksi ja tämä tuomittiin maksamaan 20 päiväsakkoa, joka tietää syytetyn vuosiansioilla n. 4 548 000 000 000 dollarin maksusuoritusta valtiolle. Roope vei asian lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, mutta hävisi jutun miltei saman tien. KHO eväsi lisäksi päätöksessään valitusoikeuden.

Tässä vaiheessa myös YK:n ihmisoikeusasiamiehellä oli sanansa sanottavanaan saatuaan Akun tapauksesta lausuntopyynnön ja tämä sinetöi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen.

Silmittömästä mukiloinnista johtuneiden vaurioiden aiheuttamista ansionmenetyksistä Roope tuomittiin maksamaan Aku Ankalle vahingonkorvauksia yhteensä 13 500 dollaria. Alituinen pataluhaksi haukkuminen tuotti lisäksi 9 000 dollarin korvausvaateen henkisestä kärsimyksestä, mutta sen oikeus vähensi lopulta 5 800 dollariin. Aku ei kuitenkaan aio valittaa päätöksestä korkeimpiin oikeusasteisiin.

Koko vyyhdin yhteydessä kävi myös ilmi, että Roope Ankan alaisilleen maksama $3,75 suuruinen tuntipalkka alittaa äärimmäisen räikeästi työehtosopimuksen asettaman minimin. Yksityisenä ja työehtosopimukseen sitoutuneena elinkeinonharjoittajana Roope Ankan olisi tullut tietää tämä seikka, ja sen laiminlyöminen aiheutti hänelle sakkoa 970 000 dollaria. Lisäksi hänen tuli maksaa takautuvasti alaisilleen palkkakuluja pyöreästi 3 400 000 dollaria.

Niin ikään tämä tapaus paljasti muitakin asioita, jotka eivät niin sanotusti kestä päivänvaloa. Roopen alaisten työtaistelutoimenpiteet oltiin aiemmin julistettu laittomiksi Roopen voitelemissa kabinettipäätöksissä, joten noin parikymmentä virkamiestä ja juristia tuomittiin törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkamiesaseman väärinkäytöstä sakkotuomioihin sekä ansionmenetyksiin.

Kyltymättömän ahneutensa vuoksi Roope oli myös laiminlyönyt jo vuosikymmenten ajan henkilökuntansa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, jotka oikeus tuomitsi maksamaan valtiolle takautuvasti, aiheuttaen n. 12 700 000 dollarin lisälaskun. Myös sairasajan palkkauksessa ja lomarahoissa oli kosolti epäselvyyksiä, joita puidaan tällä hetkellä ylemmissä oikeusasteissa. Roopen todettiin myös irtisanoneen työntekijöitään laittomasti sekä palkanneen tytäryhtiöönsä vuokratyövoimaa kesken yhteistoimintaneuvotteluiden.

Tämä koski elimellisesti juuri Akua, jonka määräaikaisia työsuhteita oltiin keskeytetty sekä jatkettu jo kuluneenkin vuoden aikana lukuisia kertoja siitäkin huolimatta, että Roope oli ottanut joko ennen kutakin irtisanomista tai sen jälkeen uuden työntekijän samoihin tehtäviin, vaikka Akun toimintaedellytykset eivät olleet vastaavana aikana muuttuneet, ja lisäksi hänet oltaisiin voitu työsopimuslain mukaisesti uudelleenkouluttaa toisiin tehtäviin.

Aku Ankan ja koko muun henkilökunnan tuntipalkat korotettiin joka tapauksessa välittömästi työehtosopimuksen mukaisiksi ja Aku sekä muut pitkäaikaisimmista työntekijöistä saivat myös niin ikään TES:ssä säädetyt palkankorotukset sekä asiaankuuluvat ikälisät. Roope velvoitettiin myös maksamaan kullekin ansioituneelle työntekijälle henkilökohtainen työkokemusta ja osaamista vastaava palkanlisä.

Oikeuden edessä Roope Ankalle tehtiin selväksi, että jatkossa samanlainen toiminta saattaisi aiheuttaa ehdotonta vankeutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset